MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ciasto adwokat bez pieczenia

Ciasto adwokat bez pieczenia

Jeśli mamy ajerkoniak w lodówce zróbmy wyśmienite ciasto na herbatnikach, z kremem budyniowym wzbogaconym o ten likier. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. My robimy często ajerkoniak, można powiedzieć, że jest to nasza wielkanocna tradycja. Potem wykorzystujemy go do różnych wypieków-tortów, babek, mazurków, ale „adwokat” zawsze cieszy się największym powodzeniem wśród gości!

Składniki:

Masa budyniowa

  • 700 ml mleka
  • 8 g cukru wanilinowego
  •  180 g cukru
  •  3 żółtka
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  •  250 g miękkiego masła
  •  200 ml adwokata
Dodatkowo
  • herbatniki kakaowe, około 30-35 sztuk
  •  kakao i cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Masło i masa budyniowa oraz adwokat powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.

Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy adwokata. W opisie podajemy 200ml, ale jeśli adwokat jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący.



Teraz blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nich krem (krem dzielimy na trzy części, przy czym ostatniej ma być najmniej), ponownie warstwę ciastek i krem i ostatnią warstwę herbatników przykrywamy cieńszą warstwą kremu.

Wkładamy adwokata do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.

Przed podaniem na stół oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem i kakao.

Ciasto adwokat gotowe!



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz